Průlomová operace v Olomouci

17. 10. 2024

Dne 24. září 2024 se na chirurgickém oddělení Fakultní nemocnice Olomouc uskutečnila historická událost. Zkušený tým ortopedie FN Olomouc pod vedením MUDr. Radima Kaliny, Ph.D., provedl první operaci s použitím revolučního implantátu Regeneten, který je novou nadějí pro pacienty trpící různými poraněními rotátorové manžety a podporuje hojení a regeneraci vlastních tkání.

Implantát Regeneten je vyroben z biologického materiálu – hovězího kolagenu, který napomáhá hojení a má vynikající biokompatibilitu. Jeho unikátní struktura podporuje růst vlastních buněk pacienta, což zvyšuje šanci na úspěšnou rehabilitaci a minimalizuje riziko opakovaných ruptur rotátorové manžety.

Zavedení implantátu Regeneten do českého zdravotnictví je významným krokem vpřed.

Pacienti, kteří podstoupili operaci, budou pečlivě sledováni v následujících týdnech a měsících, aby se vyhodnotila účinnost implantátu a jeho vliv na regeneraci tkání. Pokud se osvědčí, může být implantát Regeneten zaveden do další praxe a stát se dostupnějším pro české pacienty.

První operace s implantátem Regeneten v Olomouci otevírá nové možnosti v oblasti regenerativní medicíny a přináší naději pacientům, kteří se potýkají s náročnými zdravotními problémy.

O této významné události informovala také česká média. Podrobnosti o průběhu operace a jejím významu naleznete v článku na serveru Novinky.cz pod názvem „Lékaři v Olomouci jako první v Česku sešili svaly ramene s pomocí kolagenového implantátu,“ který je dostupný zde. Další informace přináší také web Vitalia.cz v článku s názvem „První operace ramene kolagenovým implantátem,“ který si můžete přečíst zde.

Divize Ortopedie